vineri, 22 ianuarie 2016

CRONICĂ DE CENACLU: Povestiri de apă dulce

CRONICĂ DE CARTE/ Povestiri de apă dulce
Seara de vinerea trecută, adică şedinţa de cenaclu, a fost deschisă cu o incursiune a lui Octavian Miclescu, sau mai bine zis o trecere în revistă a unor concluzii personale, a unor întrebări, cu sau fără răspunsuri exacte, în ceea ce priveşte construcţia unui roman; unde se aşază scriitorul faţă de roman său şi, la rândul lui, cum se aşază romanul în faţa cititorului. Acest subiect, după câte ne-a spus autorul, va continua într-o altă şedinţă. Vom aştepta.
Seara a continuat cu proză. Ioan Gh. Tofan ne-a citit a doua parte din povestirea „Internii” şi, din câte am aflat, ar fi capitolul patru din romanul său în lucru „Pe malul de lut al fluviului”.
Mulţi dintre cei prezenţi la lectură au remarcat, în comparaţie cu alte lecturi, o evoluţie a autorului. Radu Vartolomei s-a declarat mulţumit şi s-a convins că „se poate scrie şi aşa, cu personaje schematice, o poveste decentă, nederanjantă, bună de-un audiobook, aş asculta-o”. Stela Iorga a zis că textul „păcătuieşte” printr-un convenţionalism dezarmant şi i-a sugerat autorului să încerce nararea la persoana I, fiind de părere că aceasta ar aduce cu sine mai multă spontaneitate, poate chiar şi rezolvarea unor conflicte de natură interioară. Simona Vartolomei a văzut folosirea unor clişee la îndemână în construcţia povestirii comice, ceea ce ar putea avea două consecinţe: stârnirea râsului şi uitarea imediată a poantei. Liviu Cocei e de părere că romanul are ca public ţintă cititori nostalgici şi urmaşii cititorilor nostalgici.
Simona Toma
P.S. Astăzi, la sediul Cotidianului „ Viaţa liberă”, la orele 18,00 trecute fix, va citit Anca Şerban-Gaiu. Mai prezintă şi Simona Toma un blitz literar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu