vineri, 1 aprilie 2016

CRONICĂ DE CENACLU/ De la filozofia vinului la ”...munca este chiar o joacă”

O seară de vineri în care ne-am întins gândurile şi câteva lucruri de pe sub coaste printre cuvinte şi cărţi. Au fost ceasurile lui Liviu Cocei şi ale lui A.G.Secară. Liviu ne-a prezentat o antologie coordonată de Berry C. Smith, carte a cărei traducere a apărut prin 2010 la editura Art cu titlul Filozofia Vinului. A.G.Secară a  venit să ne spună cum poţi împăna o poveste simplă cu zâmbete:
Dimineața, cu mintea limpede, deși cam ursuz, ar fi vrut să facă sex cu vreuna dintre angajatele de plăcere ale Companiei, dar toate erau puse la încărcat, îl căută pe manager:
"Domnul Cedric era de două zile aici, nu?"
"Da, stimatul nostru client venise de două zile cu o amantă neoficială, despre care nu vă mai pot spune altceva. Oricum ați fi aflat din înregistrările Cabanei, care acum au rămas doar audio, prin măsurile luate de programul de protejare a martorilor."
Legea era clară: adevărul trebuia aflat fără a face nici un rău, cât de mic, martorilor. Ioachim era într-o situație absurdă, dar absurdul era și el interzis prin lege, aşa că nimeni nu ar fi putut spune că este absurd să ascunzi un martor esențial, de la care se putea afla ceva
..."
Victor Cilincă a susţinut că avem de-a face cu o proză de calitate, scrisă cu un superb umor englezesc. Andrei Velea a văzut textul ca pe o parabolă, cu urme de pamflet, dar finuţ construit. Stela Iorga şi Cristina Dobreanu au considerat fragmentul prezentat un exerciţiu inteligent, în care se zăresc mai multe planuri, dar fără miză. Tudor Neacşu şi Marius Grama au recunoscut capacitatea autorului de a intra discret într-o altă lume, fără să fie obositor.
Astăzi, începând cu orele 18,00, la sediul cotidianului "Viaţa liberă", citeşte Carmen Neacșu, iar flash-ul literar va fi prezentat de Anamaria Cheşcu.
 Laurenţiu Pascal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu