vineri, 5 ianuarie 2018

Cronică de cenaclu: Un roman muncit




În ultima întâlnire din 2017, sub un imens şi frumos brad de Crăciun, prozatorul Octavian Miclescu ne-a citit un eseu şi câteva fragmente pline de erotism din romanul în lucru "Vânzătorul de margarete". E primul lui roman şi toată lumea a fost de acord cu faptul că şi-a asumat o sarcină grea: să scrie un roman din perspectiva unei femei cu un psihic labil şi cu o sexualitate ambiguă. Dar nu drumurile uşoare duc către adevărata literatură! Chiar dacă părerile despre realizare au fost împărţite, literatura bună provoacă mereu şi toţi au admirat la unison curajul artistic şi faptul că autorul şi-a însuşit multe tehnici literare.
E un roman crud, curajos, uneori sumbru. Am remarcat umorul. Am întâlnit scene care sunt în Sandra Brown. Surprinde bine rolul de observator pasiv al femeii. O scriitură interbelică. Îmi place că şi-a propus altceva, să vadă cât de greu este! (Victor Cilincă) Ca realizare nu m-a surprins. Pasaje lipsite de tensiune. Prea multe amănunte! (Anca Şerban Gaiu) Se vede că este o miză pe topicul sexualităţii. Ca stil mi-a plăcut, dar ca realizare nu. Admir auto-ironia (Stela Iorga) Felul în care e realizat Bogdan ne arată un scriitor care ştie unde vrea să ajungă. E un personaj interesant, amuzant. (Marius Grama) Finalul este, în ambele texte, reuşit. Parcă e prea pusă sub vizor acţiunea, ar fi mers mai restrâns. Pasajele erotice sunt cele mai dinamice şi mai realizate stilistic. (Cristina Dobreanu) Vama Veche nu mai e cool, nu mai e de actualitate. Apreciez cultul detaliului, dar parcă e prea mult. Pot scoate orice fragment fără ca povestea să piardă ceva. (Maria Strînbei) Prefaţa e mult prea tehnică. Partea cu scena cu Octav m-a pierdut. Este evident că e scrisă de un bărbat. E o alegere inteligentă faptul că eroina este lesbiană. Şochează. (Georgiana Palade) Nu e în plus scena de la premiera piesei de teatru. Naratoarea putea fi mai generoasă cu descrierile propriilor senzaţii. Ar putea da o bucurie alternativă cititorului. Atmosfera sordidă din Vamă e intenţionată. (Andrei Leonte) Putea să mai înflorească prin amănunte. O expunere ca la focul de mitralieră. La partea sexuală se opreşte prea brusc. (Ducu Tănase)
Prima lectură pe 2018, 5 ianuarie, orele 18,00, va fi susţinută de poeta Anca Şerban Gaiu. La mulţi ani! Vă aşteptăm cu drag! 
Andrei Velea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu