miercuri, 29 mai 2013

Cronică de cenaclu: Dacă este vie, de ce-ar sta pisica nemişcată în cutie ?


"Din punct de vedere gnoseologic, problema Adevărului se leagă în mod direct de problema limitelor cunoaşterii (ce este posibil să ştiu, cum ar spune Kant). Din toate aceste perspective, dar şi din domeniile conexe filosofiei, ca și din ştiinţă, voi alege să discut, în limitele acestui eseu, despre relativitatea cunoaşterii raportate la Adevăr, dar şi despre lipsa de fundament a vreunei teorii despre cunoaşterea absolută."
(Violeta Bobe, Ambiguitatea semnificaţiei Adevărului şi ocultarea
misterului în orizontul cunoaşterii absolute)

Violeta Bobe ne-a prezentat data trecută un eseu scris sub îndrumarea profesorului său de filosofie Bogdan George Silion; eseu care, din câte ne-a dezvăluit ea, a primit un premiu la un concurs organizat de Facultatea de Filosofie de la Universitatea din Bucureşti. Ne-a plăcut sau nu ne-a plăcut, l-am înţeles sau nu l-am înțeles, iată consemnările din şedinţa de cenaclu!
Stela Iorga: "Mi se pare un eseu inegal construit ca arhitectură. Are o introducere prea lungă şi o concluzie care mi-a plăcut chiar dacă se termină în coadă de peşte, dar este prea scurtă. Aş fi dorit să fie mai permisiv, pentru că este scris de o elevă. Sper ca data viitoare să aibă mai multă voce proprie."
Ion Avram: "Mi s-a părut o lucrare străină de autor. Știm că este ambiţioasă, pentru că a mai venit să ne mai citească poezie şi proză. O sfătuiesc să-şi mai caute calea."
Marius Chiru a spus că "a comis-o bine, dar lipseşte concluzia". Lui Matei Leonard i s-a părut că bibliografia este foarte încărcată, un eseu "oglomerat de multe noțiuni, halucinant, mă trece dintr-o parte într-alta". Octavian Miclescu, referindu-se la temă, a spus că nu este un experiment greşit şi că "un asemenea eseu nu este de citit în cenaclu". A mai sfătuit autoarea să citească şi filosofie contemporană. Apoi, tacticos, a adus în discuţie experimentul cu pisica moartă şi vie în acelaşi timp, adică Pisica lui Schrödinger şi rupând o fâşie dintr-un ziar ne-a explicat cum stă treaba cu Banda lui Möbius.
A consemnat Simona Toma

P.S. Astăzi( vineri, 31 mai) ne citeşte, tot la orele 18 trecute fix, la sediul Cotidianului "Viaţa Liberă", Matei Leonard

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu