marți, 8 aprilie 2014

prin mere/ sforile treceau


foto: a.g.Secară

Laurențiu Pascal, „școlit de Cenaclul Literar Noduri și Semne”, a debutat în plină seară de cenaclu, adică, așa cum se obișnuiește într-ale întâlnirilor noastre, vineri. Volumul său, Peisaje și alte sentimente, editat de Fundația Culturală Antares, a fost lansat (la Score) într-un spațiu neconvențional, dar obișnuit nouă pentru desfășurarea ședințelor târzii, într-un decor inedit, pus la cale chiar de autor.  Chiar dacă detaliile acestea, urmărite atent, au fost, cumva, sarea și piperul, scuzați!, mărul și sfoara, sau cuvântul și aripa evenimentului, din pricină de spațiu, n-am să insist în această arie. Mai departe pe firul epic, nimeni n-a lăudat pe nimeni, s-au exprimat păreri, în timpul și după desfășurarea acțiunii, așa cum se întâmplă în această „stare de spirit, Noduri și Semne” (citat din Miti), aici, unde chiar și câr/cotelile au locul lor în batistă sau după dosul palmei.
Ne(câr)cotind, a. g. secară, postfațatorul volumului de versuri, ne-a spus că „ceea ce a așezat (Laurențiu Pascal) între paginile cărții este un diamant șlefuit așa cum trebuie..., așteptarea (debutului) dând la el rod bun: și-a găsit o voce autentică, depășindu-și bâjbâielili, încercările mai mult sau mai puțin stridente de a inventa ceva nou...”. Apoi, Corneliu Antoniu, președintele filialei Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România, editorul cărții, ne-a dezvăluit că lumea volumului este una normală, simplă, și autorul ne-o dezvăluie cât se poate de firesc pe parcursul lecturii. Marius Grama a vorbit de începuturile pascaliene de la Gellu Naum, din revista studențească  Drumețul Incendiar și, apoi, regăsirea lui în (i)realitatea imediată. Cronicar din cele mai bune timpuri din noduri și din semne, Ion Avram a spus ceva foarte important, ceva încurajator, ceva de-aproape. Tot de-aproape, cum îi stă bine, a cântat și Hippie.
Cei ce-au fost prezenți la eveniment știu cam cum s-au desfășurat forțele, mai puțin Laurențiu Pascal care, deși a fost în miezul lucrurilor, spune că, probabil din pricina emoțiilor, habar nu are cum a fost.

                                                          Moderator și cronicar fără-ncotro,
                                                          Simona Toma


P.S. Vineri, 11 aprilie, pe la orele 18.00, la sediul cotidianului Viața Liberă, ne va citi Gabriel Mihăilă alte texte decât cele apărute în volumul său abia lansat.

2 comentarii: