vineri, 26 februarie 2016

CRONICĂ DE CENACLU: Erotismul bine temperat

CRONICĂ DE CENACLU/ Erotismul bine temperat
Octavian Miclescu. Tudor Neacşu. Adi Secară. Andrei Velea. În apropiere de „Valentine´s Day” - literatură erotică. Proiectul „IV romane” - lecturi publice din romane în curs de elaborare. Seară organizată de Librăria „Donaris”. Mai timid, mai roşind (şi… chiar n-a fost cazul!), au păşit vineri seară în „Donaris” (full!) tinere, tineri şi de alte vârste, (aproape) tot Cenaclul „Noduri şi Semne” în păr, căci acolo „semnează” la greu cei patru muschetari.
Miza erotismului nu pare să fi atras mai straşnic decât faptul că, după  atâtea lecturi publice ale celor patru din romanele în lucru (până acum, doar la Librăria „Humanitas”), lumea îi ştie! Eleganţa dialogului, umorul, atmosfera intimă au dominat o seară de aliniere a planetelor… literare, pentru că lectura s-a suprapus peste seara de cenaclu. Au fost citite doar pasaje erotice - a fost literatură, domnule, nu exagerări frivole; de altfel un spectator matur reclama chiar cuminţenia textelor - motiv să „sară” apoi din raft Emil Brumaru şi alţii.
  •  
Starostele adunării, profesorul, traducătorul şi cititorul Doru Căstăian, a fost parcă şi mai în formă, ca amfitrion, decât arată de obicei la această serie de lecturi. A fost un câştig net: să asculţi, să compari patru stiluri total diferite! Mi s-a părut şi că autorii au făcut, pentru o seară, schimb de stiluri. Astfel, hâtrul marinsorescian Miclescu, din al său mai vechi „Decojitul cerului” (superb titlu!), s-a transmutat parcă în proza semnată de Neacşu. Miclescu (se simte respiraţia romancierului pregătit să dea o carte mare, cel puţin ca volum) şi-a permis să nu se emoţioneze, tratând fotografic, cu sexperimentalismul ataşat oarecum modei, niţel minimalist, parcă din mai vechiul Velea. Neacşu s-a dovedit iar un neoclasic bine stăpânit, cu umor şi întorsături neaşteptate, cu realism crud, moromeştean de Dobrogea. Tuşe frivole, franţuzeşti, umor à la Woody Allen, mizând pe nebunia lui „ce-ar fi dacă…?” (şi autorul poate muuult!) dau la cultivatul Secară măsuraconaisseur-ului lecturilor. Puţin formal în paginile sale recente cu personaje politice cam utopice, Velea aduce acum o senzualitate plăcută, pe care nu i-o bănuiam.
Astăzi, la cenaclu, va prezenta un autor celebru. 
Victor Cilincă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu