vineri, 23 martie 2018

Cronică de cenaclu: Un debut promițător




Colajul de poeme prezentat vineri de Iulian Mardar acoperă mai bine de douăzeci de ani de încercări lirice. Alcătuit din genuri foarte diferite de poezie, de la cea intimă, la cea militantă și până la fabulă, poetul a reușit să surprindă prin poemele de început. Și e un lucru imens să găsești o poezie aproape perfectă și alte câteva foarte bune la un debutant în cenaclu! Asta dovedește că are o intuiție corectă despre cum arată adevărata poezie, chiar dacă nu a avut până acum prilejul s-o exploateze. Dacă Iulian Mardar va face pasul de la hobby la poezie, asta numai de el depinde, cenaclul nostru a fost aproape unanim de acord referitor la calea pe care ar trebui să insiste.
Intuiția poetică e mai degrabă către modernism. Primele poeme sunt puternice, au imagini suprarealiste foarte bine conturate. Mi se par extrem de reușite. (Anca Șerban Gaiu)
Mizez pe primele trei poeme. Alte poeme merg pe un stil jurnalistic, trădează filonul prozei. Unele teme sunt minore. Fabula nu e convingătoare. Văd influențe din Sorescu sau Păunescu. Aș dori și o proză, aveți mână! (Stela Iorga)
M-a mulțumit poezia cu bunicii, e impecabilă. Putea avea un titlu la înălțimea emoției din poem. O atmosferă à la Khayyam, un pic orientală. Duce la o poezie a inimii. Se simte bine scriind. (Victor Cilincă)
A făcut un colaj din mai multe etape. E conștient de valoarea textelor, ordinea aleasă nu e întâmplătoare. M-ați convins. Mi-ar plăcea să mai citesc poezii de-ale dumneavoastră! (Simona Toma)
E o intrare în cenaclu care promite. O carte de vizită onorantă. Are lecturi serioase, are curaj să încerce mai multe genuri de poezie. Sunt texte scrise corect. Felicitări pentru debutul în cenaclu! (Marius Grama)
E o surpriză mai mult decât plăcută. Are mult din Dorin Tudoran ca ritm, "Câteva episoade neromanțate din viața bunicului meu". Are umor și nu e ușor să ai umor. Vocea lui e cea din prima parte. Dacă mai avea încă șase poezii așa, mă așezam la coadă să îl iubesc. Uneori forțează ludicul. (Cezar Amăriei)
Fabula abordează un subiect prea nou. Primele poezii mi-au plăcut în mod deosebit. (Viorel Crăciun)
I-ar prinde bine să se întoarcă înapoi la lumea satului, la versul sorescian. (Ioan Gh. Tofan)
Dovedește că are imaginație, lecturi și putere de scris. Să vedem cum evoluează către o poezie up-to-date. (Octavian Miclescu)
Vineri, 23 martie, orele 18.30, ne va citi Cezar Amăriei proză.
Andrei Velea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu