vineri, 15 iunie 2018

Cronică de cenaclu: După un bitcoin al disperării


Dorian Stoilescu, autorul poemelor prezentate vineri, este la a doua lectură de succes în cenaclu. Se încheagă un volum de debut excelent! Chiar dacă s-au remarcat mai multe locuri în care poemele ar avea încă nevoie de editare (cu sau fără "buldozer") și chiar dacă nu toate poemele sunt la aceeași înălțime estetică, poezia lui Dorian Stoilescu e convingătoare prin sinceritate, imaginație și profunzimea temelor abordate. Întrucât ne-a cucerit iremediabil, Dorian Stoilescu poate conta pe sprijinul cenaclului în realizarea cărții, chiar și după ce se întoarce în Sydney, Australia. Cât despre estetică, mai puțin contează dacă e stilul generației beat sau stilul generației 2000, important e că e trăire autentică și poezie de calitate!
În poemele de azi, lucrurile sunt împărțite. Talent extraordinar, imaginație debordantă. Există un prea-plin de trăiri. Toate poemele sunt construite pe o idee. Dar nu tot prea-plinul ar trebui pus pe hârtie... (Anca Șerban Gaiu)
M-au tuflit. E atâta tristețe și tragism! Implică foarte mult emoțional. Parcă te taie! Se încheagă un mesaj articulat, deloc obositor. Sunt plăcute sufletului. Mesajele sunt foarte actuale. Ideea centrală e cea a tragismului emigrației sau emigrantului. O disecție lucidă. Poezie cu ținută, cu emoție, tragică și implicată social. Foarte frumos! Aveți ce spune și aveți o imaginație versatilă și fermecătoare! (Stela Iorga)
Mă gândeam la o poveste legată de șahist, dar nu se mai aduce vorba de el. (Paul Budeanu)
Avem un grupaj de prozo-poeme foarte reușite. Mi-a plăcut mult radiografia Galațiului. Atacă chestiuni jurnalistice. Ar putea fi o carte foarte bună. Trebuie editată chiar de autor. (Marius Grama)
Există pericolul unor zone cu balast care trebuie îndepărtat în poemele lungi. Există și poezie beat, dar și absurd. Îmi place inteligența construcției imaginii. Fermecător este limbajul, este extraordinar de diversificat. Minează după un bitcoin al disperării. (Octavian Miclescu)
Îmi place foarte mult, atât în poemele lungi, cât și în cele mai scurte. O poezie complexă. Sunt plăcut impresionată! (Ana Maria Panagatos)
Cel mai profund sentiment trăit în acest poeme e dorul. Partea rămasă aici, în țară, scrie poezia. Sunt impresionată. Scrie românește, iubește românește. (Carmen Neacșu)
Două poeme mi-au atras atenția. Altul mi-a displăcut mult, prea cinic. (Ioan Gh. Tofan)
Vineri, 22 iunie, orele 18.00, la sediul "Viața liberă", va citi poezie Sabina Penciu.
Andrei Velea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu