vineri, 8 iunie 2018

Cronică de cenaclu: Bun re-venit în poezie




Pasionat de câțiva ani mai degrabă de teatru și roman (a avut o piesă jucată pe scena Teatrului Dramatic și are un roman nepublicat încă), Octavian Miclescu a revenit la o dragoste veche: poezia. Poemele prezentate vineri ar putea fi văzute atât ca un experiment, dar și ca fiind scrise într-un autentic stil Miclescu. Ele jonglează undeva între dramaturgie și poezie, împrumutând elemente din ambele genuri literare și ridicând dificultăți de încadrare, fapt care le face cu atât mai originale. Chiar dacă se văd vechii maeștri, sentimentul general a fost că autorul i-a depășit într-o sinteză personală. Bun re-venit în poezie, Octavian Miclescu!
Amintește de Vișniec, "Orașul cu un singur locuitor". Multă scenografie, interesante, fluente, curgătoare. Mai libere față de cum îl știam (devenise prea abstract). Proaspete - le-a scris cu poftă, cu drag de a se apuca de poezie. (Andrei Velea)
Monoloage obiective, nu reflexive, care să trimită la poezie neapărat. Poeme lirice, cu personaj, reflexive. E altceva. Mi-au plăcut mult. Primul poem e un șir de didascalii. Nu scapi de teatru, coane! (Gabriel Gherbăluță)
E o formă de exprimare lirică. E un stil amestecat cu cel teatral. M-a îndepărtat puțin de intimitatea lirică. Există și poezie de bună calitate, în care nu aș schimba o virgulă. E un exercițiu reușit. (Stela Iorga)
Ar trebui să continue. E o anumită limpezire a mesajului. M-am gândit și la Regele Mihai. Predomină absurdul. E ceva nou în care îl regăsim pe Octavian Miclescu. (Adi Secară)
Sunt foarte reușite poemele, puternice și expresive. E o parabolă construită din mai multe metafore. E asemănător lui Vișniec. (Anca Șerban Gaiu)
Prima dată la Octavian Miclescu când apare poezia socială, nervos socială. Pot observa furie provocată de conflictul cu societatea. Sunt chestiuni care fac trimitere la zilele de azi. E curajos. Imagini aproape de film. Mi-au plăcut toate. (Tudor Neacșu)
Văd o forță de construcție a imaginilor foarte puternică. O construcție teatrală integrată foarte bine. Văd poezie diferită ca registru. (Dorian Stoilescu)
Îi stă foarte bine în poemele în care inserează dialogul în monolog. Se vede filiația cu Sorescu și apropierea de Vișniesc. Și-a păstrat ironia și umorul negru, dur. Văd o schimbare în mai bine. Se desprinde de vechii mentori. (Ion Avram)
E un cumul de experiențe. De ce nu am împrumuta în poezie tehnici din dramaturgie? Îmi place, bun re-venit în poezie! (Marius Grama)
Vineri, 8 iunie, ora 18.00, la sediul "Viața Liberă", ne va citi poezie Dorian Stoilescu.
Andrei Velea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu