vineri, 28 septembrie 2018

Cronică de cenaclu: Jurnal de lectură


Critica literară însemnă totul și nimic. A variat între atât de multe forme de-a lungul istoriei literaturii încât e foarte greu de zis ce este, când e sau când nu e. A fost filosofie a artei, judecată a textului literar și a avut la bază o axiologie, o departajare valorică clară între texte. Apoi a devenit mai degrabă o povestire impresionistă despre text, o meta-ficțiune (o ficțiune despre o ficțiune). Uneori mai e și cronică de întâmpinare. Ceea ce a încercat vineri prozatorul Ioan Gh. Tofan, referitor la romanele scriitorilor Apostol Gurău și Gheorghe Bacalbașa, este, mai degrabă, un jurnal de lectură. Poate că părerile colegilor de cenaclu îl vor ajuta să-și contureze mai bine viitoarea cartea. La mulți ani, Ioan Gh. Tofan! Multă sănătate și inspirație!
Cele două cazuri sunt interesant alese. E o prezentare comercială. În a doua are mai multă critică și eleganță. Încarcă inutil cu informații în primul text. Putea povesti mai savuros. Prima e o prezentare eseistică, a doua comercială. (Victor Cilincă)
Primul text merita să fie mai detaliat. Ar fi mers câteva citate. Textul e prea succint, prea sumar. Contează bunăvoința. Al doilea text m-a prins mai mult. Ar trebui revenit asupra structurii. Prezentarea e făcută cu bună-credință, stârnește curiozitatea. Au răzbătut caracterele in prezentare. E proză de întâmpinare. (Stela Iorga)
Inițial am fost derutat. E mai degrabă un laudatio, nu ars critica. Acordați prea mult spațiu povestirii. Atmosfera mi-a plăcut. Aș vrea mai multă opinie personală. Un fragment ar ajuta.(Cezar Amariei)
Mă entuziasmează bucuria cu care scrie. E bucuria cititorului și a prozatorului. N-a avut pretențiile unui critic. "Opiniile unui cititor" se va numi cartea. Sunt greu de comentat. (Marius Grama)
Sunt mare amatoare de recenzii. Îmi place să împărtășesc bucuria cititului. Aceeași bucurie de a împărtăși o regăsesc și în textele de față. Cartea e povestită prea mult. Mi se păreau mai utile dacă atingeau câteva repere din carte. (Anca Șerban Gaiu)
Vineri, 28 septembrie, de la ora 18.00, la sediul "Viața liberă", va citi poezie Ovidiu Vrînceanu Victor. 
Andrei Velea

vineri, 21 septembrie 2018

Cronică de cenaclu: Elementul lipsă


Una dintre concluziile lecturii de vineri, "Elementul lipsă" de Iulian Mardar, ar fi faptul că elementul lipsă într-o proză de calitate e chiar... poezia. Cel mai tânăr gen literar, proza, cu romanul ca încununare, ar putea strânge sub umbrela lui toate celelalte genuri literare. Am putea avea proză, teatru și poezie sub aceeași umbrelă, între aceleași două coperte, totul pentru o experiență literară autentică, așa cum se spune în reclamele la telefoanele de ultimă generație. Poate că un astfel de curaj estetic îi trebuie lui Iulian Mardar. Și are instrumentele necesare, are umor, construcție și cunoștințe filologice, poate doar că ar trebui să mai renunțe la abordarea didacticistă și să se joace mai mult pe hârtie.
Nu mi se pare interesantă folosirea numelui de familie. Ar fi fost suficient prenumele. (Paul Budeanu)
O poveste bine închegată. Începutul e bun, dar își pierde ritmul pe parcurs. Sunt anumite repetiții în zona biografică. Anumite pasaje sunt redundante. Alte pasaje sună fals. Pe ansamblu, construcția e bună. Foarte diluată latura artistică. Mai multă poveste decât biografie. (Cezar Amariei)
Iulian Mardar e muncitor, e atent la detalii. Trebuie curajul de a trece de la compunere la proză scurtă. E păcat că e ușor de demolat. E destul de previzibil. Lipsește metafora. Lipsește poezia. Dialogurile ar putea fi mai dinamice, mai credibile. Titlul e inspirat. (Marius Grama)
Astăzi, 21 septembrie, de la ora 18,00, la sediul "Viața liberă", va citi prozatorul Ioan Gh. Tofan. 
Andrei Velea

vineri, 14 septembrie 2018

Cronică de cenaclu: Despre glume și război




Generația care n-a văzut războiul scrie despre război. Totuși autorul prozei citite vineri, text intitulat "La război", Iulian Mardar, a făcut armata. Poate că acea experiență l-a făcut să scrie o proză bine închegată, rotundă, plină de umor și fără scăpări evidente. Chiar dacă nu surprinde estetic, ea arată fără doar și poate că autorul ei are condei bun în proză. Dar nu ar strica mai mult curaj și o abordare mai provocatoare.
"Mi-a plăcut. Dialoguri cursive. Intriga e susținută și finalul este amuzant. M-a prins. E muncită. Ticăită. Personajele sunt bine conturate. E o reușită." (Stela Iorga)
"Războiul nu se simte. Ar merge mai multe lecturi despre război. Dialoguri suculente. Se cunoaște că a făcut armata." (Ioan Gh. Tofan)
"Tocmai faptul că războiul e în plan secund mi-a plăcut. Așa reușește să potențeze. Are atmosferă, e bine scrisă. Colorată." (Anca Șerban Gaiu)
"Aduce războiul în prim-plan. Mi se pare că totul e ok. Numele personajelor prea sunt ca la manual. Câteva repetiții. Gluma de sfârșit e bună. Construită fain!" (Octavian Miclescu)
"Povestirea curge bine, are ritm, are tensiune, reușește să redea o parte din atmosfera războiului, poate ar fi fost util să ofere ceva mai multe detalii despre loc și lucrurile care nu fac parte direct din conflict. Surprinde la final, lucru greu de făcut în condițiile în care s-a scris enorm pe această temă." (Cezar Amariei)
Astăzi, ne vom reîntâlni, ca de obicei, de la ora 18,00, la sediul cotidianului "Viața liberă", pentru a-l asculta pe Iulian Mardar. 
Andrei Velea

vineri, 7 septembrie 2018

Cronică de cenaclu: Punct de "vedere" în lumea lui Pikachu


Mereu surprinzător și proaspăt, scriitorul (și criticul) Adrian George Secară a citit, la întâlnirea de vinerea trecută, atât poezie, cât și proză scurtă, ca să nu lase în neîmplinire așteptările vreunui coleg. Cu o imaginație care, de multe ori, îl pune la încercare pe cititor, generos în detalii (nu neapărat tehnice), erudit, autorul și-a (re)câștigat publicul cu o selecție de poeme de inspirație religioasă, o povestire care îi poartă pe pokemonii de astăzi în lumea secolului al XXII-lea, cu titlul "Desene pe pereți", și o proză scurtă fermecătoare de dragoste, cu accente noir, intitulată "Trăind în ochii ei".
Victor Cilincă: "Fermecător ca și în roman. Are cursivitate și un fel de eleganță franțuzească. În ambele povestiri "strălucește" absența dialogului, dar nu deranjează, pentru că are un umor blând, care te face să citești cu plăcere. Prima (n.r. - "Desene pe pereți") este o distopie tandră. O lume plină de pokemoni și camere goale, multă poezie, metaforă. Numai cineva care trăiește în preajma copiilor poate să scrie așa ceva. În a doua (n.r. - "Trăind în ochii ei"), povestea de dragoste e absolut colosală.
Ioan Gh. Tofan: "În poezii și în prima proză am identificat multe elemente autobiografice. M-a încântat asocierea cu Galațiul și mă bucur că este un iubitor al orașului. Mi-a plăcut și umorul din a doua proză, îmi aduce aminte de clasicii cinematografiei americane și de filmele polițiste".
Leonard Matei: "Îmi place cum se joacă în proza scurtă, întoarce foaia. Seamănă puțin cu poezia, în partea a doua. E interesant cum literatura continuă viața și invers.
Cristina Dobreanu: "Poeziile mi-au plăcut mai mult decât ce am mai citit eu de la A.G. Secară. Mai autentice, mai simple, au un alt aer!".
Simona Toma: "A doua proză este superbă. Remarc abundența detaliilor. Uneori pot deveni obositoare, dar acum nu! Acesta este stilul lui A.G. Secară. Își încarcă rezervorul stiloului cu detalii din viața reală, din filme, din lecturi. Se vede că are o mână exersată, are școală, știe să construiască".
Ion Vasilescu: "După această lectură am prins și eu curaj să scriu. Apreciez încercările, trăirile împărtășite. Se vede că poate avansa, este un drum deschis. Cei din generația mea nu au referințe în lumea Pokemon".
Astazi ne vom reîntâlni, ca de obicei, de la ora 18,00, la sediul cotidianului "Viața liberă", pentru a-l asculta, cu proză scurtă, pe Iulian Mardar.
Marius Grama