Se face un an de zile de când cei care coordonau activitatea cenaclului "Noduri și Semne", prozatorii Ion Avram (mai bine de douăzeci de ani) și Victor Cilincă (peste zece ani), au făcut un pas în spate pentru a permite tinerei generații să se afirme. Anul 2018 a fost unul al schimbărilor, am actualizat de comun acord sigla, am făcut evenimente, am avut afișe. "Caravana Noduri și Semne prin colegiile din Galați" a fost cel mai vizibil proiect. Am fost prezenți în câteva colegii din oraș, le-am povestit tinerilor despre activitatea de la cenaclu și i-am invitat să ni se alăture.
Galațiul literar a doborât un record frumos, nu mai puțin de cinci prozatori, membri ai cenaclului nostru, și-au lansat romanele la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus. E vorba de Cezar Amariei și de autorii de la "IV Romane", Tudor Neacșu, Octavian Miclescu, Adi Secară și Andrei Velea. La această reușită se adaugă și debutul Simonei Toma, cu o carte excelentă de poezii, tradusă în mai multe limbi. Dar și debutul lui Marius Chiru, cu o interesantă poveste gotică. Între reușite, voi menționa și descoperirea poetului Dorian Stoilescu, profesor de informatică din Galați, emigrat în Australia. E o întreagă generație care ajunge la maturitate, sunt reușite frumoase pentru cenaclul nostru!
Îmi voi permite să descriu o viziune pentru 2019. E o viziune care îmi aparține, la care țin mult. Mă bucură faptul că tinerii din cenaclu, dacă-i întrebi, nici nu știu cine conduce cenaclul. Practic, nici nu există o conducere anume. Există autori care citesc în cenaclu, comentatori, cronicari și există oameni care se implică în evenimentele pe care le realizăm împreună. Cenaclul "Noduri și Semne" devine o platformă deschisă pentru proiecte literare. Atâta timp cât considerăm, generic, că avem beneficii de imagine, oricine poate propune proiecte literare și poate implica membrii cenaclului. Îi invit cu cea mai mare sinceritate pe toți colegii să se gândească la proiecte noi, să le propună și să își găsească sprijin în realizarea lor. Democrație literară, coordonare discretă și proiecte concrete!
Voi profita de această ocazie pentru a propune un nou proiect pentru 2019. Desigur, voi solicita și adeziunea colegilor de cenaclu la începutul lui 2019. O întâlnire pe lună să o organizăm într-una dintre librăriile orașului, aceasta este propunerea mea. În librării este cultura adevărată, vie, acolo e contactul real cu viitorii cititori ai scrierilor noastre. Să ne apropiem de cititori. Ei ne vor cumpăra cărțile, ei vor participa la lansările noastre!
Pentru 2018, bilanțul e unul frumos, cu multe realizări. Pentru 2019, ne propunem mai multă anvergură, mai multe proiecte și mai multă implicare.
Andrei Velea
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu