vineri, 22 februarie 2019

Cronică de cenaclu: Zmeul-zmeilor după Stela Iorga


Poezia Stelei Iorga conține în ea combustii esențiale, o pecete fachirică intrinsecă lesne recunoscibilă. Structural "locuiește" în același bloc cu tragediile nesupunerii din corsajul lui Domine, ale Martei Petreu și pe același palier dramatic neconcesival Marianei Marin.
Iulian Mardar: Un grupaj scris cât se poate de profesionist. Tema centrală este cuvântul. Vă scrieți, vă rescrieți, vă lăsați scrisă; uneori vă urâți, alteori vă iubiți … alteori apare o stare de disperare.
Anca Șerban: Poeme noir cu o zicere extrem de noir, foarte directe - care nu-mi plac în totalitate. Prefer mai multă subtilitate, mai multă metaforă, mai mult curaj.
Carmen Neacșu: O poezie profundă, încărcată de trăiri, ca un urlet care taie în carne vie altfel decât în carnea asta din carne.
Cristina Dobreanu: Sunt multe poezii reușite ca întreg, dar și multe directe pe care nu rămâne decât să le constați.
Marius Grama: Experiența textelor Stelei Iorga este una pe care ți-o dorești, pentru că este foarte intensă. Cu toate că este o poezie atent construită, sunt mici repetiții care nu apăreau sub bisturiu înainte.
Nelu Păcuraru: Versurile au cadența unor psalmi. Metaforele mi-au sunat ca o muzică străină, căreia nu-i înțeleg cuvintele, dar care e plăcută la auz.
Violeta Bobe: Mi-a amintit de "Coffin Blues", dar atunci vocea era mult mai ascuțită, mai puternică.
Sabina Penciu: A reușit să se scrie și să se rescrie în aceeași temă, dar rezultatul liric să fie diferit. Curgerea textului citit și felul în care este așezat el în pagină vin ca o avalanșă, nu te lasă să-ți tragi sufletul, e tranșant.
Grigore Postelnicu: Intuiesc o biografie spirituală, întretăiată de mituri, presărată cu tot felul de aluzii, care se referă la momente esențiale ale vieții.
Simona Toma: Se mișcă în trei direcții: "Coffin Blues", "A Deauville" și "Fecioara de fier". E un melanj. Sunt orizonturi în care se simte confortabil, cred că se cere o nouă direcție.
Ioan Gh. Tofan: Poezie profundă și înverșunată. Se urăște atunci când iubește pe cine nu trebuie și când nu trebuie.
Octavian Miclescu: Mă gândesc la primul album al celor de la Black Sabbath... sunt mai negre și mai directe decât cele din trecut.
Vineri, 22 februarie, la ora 18,30, suntem protagoniști, în Librăria "Bookcity" (din "Shopping City" Galați, la etaj), în cea de-a doua lectură publică a Cenaclului Literar "Noduri și Semne" din acest an. Vă așteptăm să profitați de căldura textelor noastre!
Matei Leonard

vineri, 15 februarie 2019

Cronică de cenaclu: Poezia pe care o citește Meryl Streep


Poeta Luminița Dascălu ne-a onorat vinerea trecută cu prezența și ne-a citit un grupaj de poeme din cartea abia publicată la editura Cartea Românească, "fiara. nevisătorul. trei". Versurile s-au ridicat la nivelul prestigiului de care se bucură editura. Limpezi, clare, cu inserții din cotidian, dar și ambigue pe alocuri, cu voci lirice care învăluie în mister, poemele au cucerit audiența. Poeta a făcut un efort și a venit din Brăila special pentru a lectura la cenaclul nostru. Îi mulțumim frumos și o așteptăm cu drag și cu alte ocazii.
M-au bucurat inserțiile de lirism, mai ales unde se coboară în cotidian. Nu toate sunt la același nivel. Aș fi vrut mai multă vioiciune. E un discurs cu inserții de lirică. Multe poeme foarte reușite. (Stela Iorga)
Unele poeme curg prea lin. E un grupaj omogen, reușit. Îmi plac referințele intertextuale. Îi stă bine în poeziile scurte. Există și poezie de forță, revoltată. Sunt plăcut impresionat! (Iulian Mardar)
Grupajul a fost foarte bine ales. E o poezie matură. Sunt mult mai bune decât precedentele. Această carte e un fel de moarte ritualică, un început de viață nouă. Parcă pregătiți altceva. Un fel de neo-existențialism. (Adi Secară)
Poezie modernă, cu versuri ultra-ultra-îngrijite. Respiră feminitate. Este fan Meryl Streep și ar trebui să fie reciproc. (Nelu Păcuraru)
Mi-au plăcut. Curg bine. Există în spate experiență. Există un joc viață-moarte bine gestionat. E un fel de a spune lucrurile care pare că vine din mai multe direcții. (Matei Leonard)
Mi-a plăcut, abia aștept să citesc cartea. Pe alocuri v-am simțit îndrăzneață. V-aș fi vrut mai îndrăzneață. O impresie foarte bună. (Marius Grama)
Fiecare poem vine cu o poveste, asta mi-a plăcut mult. Îmi plac poemele mai scurte. În cele lungi, parcă unele zone sunt lipsite de tensiune lirică. Discursul liric e direct și limpede. O poezie încărcată de sens. (Anca Șerban Gaiu)
Un sentiment confortabil. Cuvintele capătă o altă semnificație decât cea obișnuită. E o senzație că te miști într-un univers plin de taine, de mister. (Grigore Postelnicu)
Îmi plac poveștile pe care le scrie. Sunt adeptul unor versuri mai scurte. Logică și cursivitate. Parcă uneori se diluează, se împiedică. Aș vrea o poezie mai concentrată.(Virgil Andronescu)
Vineri, 15 februarie, ora 18,00, sediul "Viața liberă", ne va citi Stela Iorga.
Andrei Velea

vineri, 8 februarie 2019

Cronică de cenaclu: Versuri de etapă


Textele prezentate vinerea trecută aparțin unei etape prin care am trecut cu toții. Începuturile sunt anevoioase în literatură, desprinderea de modelele clasice nu e fără un efort intens, conștient. Partea bună e că au existat câteva versuri și idei care să cucerească. Și că, prin actul ritualic de a citi aceste poeme în cenaclu, autorul le poate închide într-un sertar și are oportunitatea de a face un pas mare înainte. Îl așteptăm pe Valentin Dragoș cu mai multe lecturi, cu texte noi, poate chiar de proză, și cu dragostea de poezie de care dă dovadă.
Textele sunt într-o fază incipientă, scrise de un suflet care are legături cu frumusețea literaturii în poezia clasică. Această fază ar trebui depășită printr-o voință de autodepășire. Trebuie lectură multă. Ritmarea și rimarea sunt deficitare. Valentin ar trebui să încerce proza. Tehnic nu e pregătit pentru poezia clasică. (Ion Avram)
Lirica e o nevoie firească. Dar până la artă e o cale lungă. Prima condiție e lectura. (Anca Șerban Gaiu)
Sunt texte în care se vede căutarea ritmului și a rimei. Parcă e același poem de la primul la ultimul. Mi-a amintit de jocurile copilăriei. (Marius Grama)
E într-o etapă a literaturii. Important e să nu renunți. Trebuie să te deschizi. Este multă sensibilitate. E un semn că tu poți. (Carmen Neacșu)
Te încurajez. E o anumită vârstă a poeziei. Ai idei! (Adi Secară)
Sunt versuri accesibile. Metafore calme, liniștitoare. E și un romantism care îi iese din depresie. (Nelu Păcuraru)
Vineri, 8 februarie, ora 18.00, la sediul "Viața liberă", ne va citi Luminița Dascălu din cartea "fiara. nevisătorul. trei", 2018, Editura Cartea Românească.
Andrei Velea

vineri, 1 februarie 2019

Cronică de cenaclu: Cenaclul face un tur al librăriilor


Dorim să ieșim din sfera strâmtă a cercului de cunoscători într-ale literaturii și să venim mai aproape de public. Așa că ultima ședință de cenaclu din fiecare lună se va ține într-o librărie. Vom renunța la momentele de critică literară și vom lăsa loc lecturii textelor colegilor de cenaclu, dar și lecturii textelor publicului. Să ne bucurăm împreună de literatură!
Situată într-o clădire superbă din oraș, librăria "Alexandria" este cel mai tânăr loc de evenimente culturale. După cum am avut surpriza să constatăm, la mansardă este amenajat și un spațiu care permite expunerea de picturi. O atmosferă plină de cultură, de căldură și de lumină!
S-au citit texte din toate genurile literare. Ne-au încântat cu poezie Gabriel Gherbăluță, Marius Grama, Andrei Velea, Gabi Ghimpu, Anca Șerban Gaiu, Sebastian Golomoz, Carmen Neacșu, Matei Leonard, Octavian Miclescu și Adi Secară. Dar nu a lipsit nici proza, reprezentată cu succes de către Tudor Neacșu și Cezar Amariei. Nici teatrul nu s-a lăsat mai prejos, prin vocile lui Victor Cilincă și Iulian Mardar. Iar prozatorul Ioan Gh. Tofan ne-a încântat cu o cronică de carte la unul dintre romanele lui Dostoievski.
Librăria "Alexandria" a fost prima gazdă a proiectului nostru. Ne așteaptă cu drag și la alte evenimente, destinate publicului între "0 și 90 de ani". Mulțumim frumos pentru primire, ne-am simțit extraordinar!
Vineri, 1 februarie, membrii cenaclului sunt invitați, prin vocea lui Adi Secară, la orele 17,30, la librăria "Alexandria", acolo unde poeta Diana Corcan își va lansa cea mai recentă carte de poezii. După lansare, vom continua, ca de obicei, cu o ședință de cenaclu la "Viața liberă". Ne va citi poezii Valentin Dragoș.
Andrei Velea