vineri, 15 februarie 2019

Cronică de cenaclu: Poezia pe care o citește Meryl Streep


Poeta Luminița Dascălu ne-a onorat vinerea trecută cu prezența și ne-a citit un grupaj de poeme din cartea abia publicată la editura Cartea Românească, "fiara. nevisătorul. trei". Versurile s-au ridicat la nivelul prestigiului de care se bucură editura. Limpezi, clare, cu inserții din cotidian, dar și ambigue pe alocuri, cu voci lirice care învăluie în mister, poemele au cucerit audiența. Poeta a făcut un efort și a venit din Brăila special pentru a lectura la cenaclul nostru. Îi mulțumim frumos și o așteptăm cu drag și cu alte ocazii.
M-au bucurat inserțiile de lirism, mai ales unde se coboară în cotidian. Nu toate sunt la același nivel. Aș fi vrut mai multă vioiciune. E un discurs cu inserții de lirică. Multe poeme foarte reușite. (Stela Iorga)
Unele poeme curg prea lin. E un grupaj omogen, reușit. Îmi plac referințele intertextuale. Îi stă bine în poeziile scurte. Există și poezie de forță, revoltată. Sunt plăcut impresionat! (Iulian Mardar)
Grupajul a fost foarte bine ales. E o poezie matură. Sunt mult mai bune decât precedentele. Această carte e un fel de moarte ritualică, un început de viață nouă. Parcă pregătiți altceva. Un fel de neo-existențialism. (Adi Secară)
Poezie modernă, cu versuri ultra-ultra-îngrijite. Respiră feminitate. Este fan Meryl Streep și ar trebui să fie reciproc. (Nelu Păcuraru)
Mi-au plăcut. Curg bine. Există în spate experiență. Există un joc viață-moarte bine gestionat. E un fel de a spune lucrurile care pare că vine din mai multe direcții. (Matei Leonard)
Mi-a plăcut, abia aștept să citesc cartea. Pe alocuri v-am simțit îndrăzneață. V-aș fi vrut mai îndrăzneață. O impresie foarte bună. (Marius Grama)
Fiecare poem vine cu o poveste, asta mi-a plăcut mult. Îmi plac poemele mai scurte. În cele lungi, parcă unele zone sunt lipsite de tensiune lirică. Discursul liric e direct și limpede. O poezie încărcată de sens. (Anca Șerban Gaiu)
Un sentiment confortabil. Cuvintele capătă o altă semnificație decât cea obișnuită. E o senzație că te miști într-un univers plin de taine, de mister. (Grigore Postelnicu)
Îmi plac poveștile pe care le scrie. Sunt adeptul unor versuri mai scurte. Logică și cursivitate. Parcă uneori se diluează, se împiedică. Aș vrea o poezie mai concentrată.(Virgil Andronescu)
Vineri, 15 februarie, ora 18,00, sediul "Viața liberă", ne va citi Stela Iorga.
Andrei Velea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu