vineri, 12 aprilie 2019

Cronică de cenaclu: Între poezie, recenzie și filosofie


Contrar așteptărilor, poetul Leonard Matei nu ne-a citit poezie, ci o cronică bună despre o carte bună. S-a argumentat aprins pro și contra dacă e critică literară, cronică de întâmpinare, recenzie, jurnal de lectură sau doar o reinterpretare a textului autorului comentat. Textul lui Leonard conține, într-un fel, câte puțin din toate, fără a fi ceva anume. Se simte și poetul vorbind despre alt poet, dar și absolventul de filosofie. La fel cum se simt cultura și buna educație literară pe care a primit-o în primii ani de încercări în poezie.
Aștept o cheie de lectură de la o cronică. Se apropie de zona criticii literare pe final. Aș fi vrut și argumente. Mai multe exemple concrete. Să țină cont că se adresează unui public care nu a citit cartea. (Cezar Amariei)
O cronică de întâmpinare, o recenzie. E o invitație la lectură. E bine scrisă. Mi s-au părut elocvente exemplele. Și-a atins scopul. E o analiză atentă, cu exemple bune din carte. Mi se par nefondate alte așteptări. (Marius Grama)
Toată lumea are dreptate. Nu vreau ca o recenzie să ajungă doar la un anumit public. E bine scris, bine condus. Are un ușor aer poetic. (Anca Șerban Gaiu)
E un text plat, ar fi trebuit urmați niște pași dacă era un demers critic. E o întâmpinare cu caracter relativ critic. Trebuia accentuat pe vibrarea emoțională. Trebuiau mai multe exemple. E o reinterpretare sensibilă a textului. Mai detașat trebuia. Un pic mai structurat pe ideile principale. E o carte foarte bună. Felicitări pentru curaj. (Stela Iorga)
Mi-a plăcut foarte mult. Am observat vocea poetului. Ca o orchestră, s-au așezat excelent. Multă sensibilitate și profunzime. Felicitări! Felicitări! (Carmen Neacșu)
E o abundență de citate. (Gabi Ghimpu)
E o recenzie făcută cu stil, într-o manieră profesionistă. Se adresează celor care au citit cartea. (Ionuț Vas)
Nu e o critică. E un jurnal de lectură cu veleități critice. Invită la lectură. Aș citi cartea măcar să îl contrazic. (Iulian Mardar)
Vineri, 12 aprilie, orele 18,00, sediul „Viața liberă”, va citi subsemnatul.
Andrei Velea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu