„S-a dus muierea în bucătărie şi a gătit plăcintă de mistreţ lepros. Nu aluat orice mistreţ, ci pe cel mai greţos dintre toţi. L-a îmbibat în smoală, în otravă, l-a fermecat, iar pe urmă l-a adus pe Duhul-cel-Asupritor să-şi reverse răul pe plăcintă moşului. „
Vineri seara Violeta Bobe ne-a surprins ca la fiecare lectură cu o temă total diferită faţă de ce ne-a mai prezentat în cenaclu.” Povestea lui’ Moş Zgârâie-Brânză” şi cea fetei Împăratului Şerpilor, „Şerpoaica’, se vor două basme ”puţin impuse, cu multe inadvertenţe şi exagerări de limbaj, poate de dragul lumii de basm, din care putem remarca o bună intenţie şi fantezie a autoarei”, după cum precizează Ion Avram.
Stela Iorga primeşte textul cu extrem de puţin entuziasm din cauza nerespectării structurii basmului, atrăgând atenţia asupra faptului că textul nu este scris după simţurile proprii autorului, ci după indicaţii sau condiţionări asemeni temelor de casă. Aspectele pozitive care servesc textul ar fi imaginile terifiante, apocaliptice, care par caracteristice textelor prezentate de Violeta.
Simona Toma punctează că autoarea nu stăpâneşte graiul moldovenesc, în texte regăsindu-se regionalisme care nu fac parte din acest dialect şi că un lucru benefic pentru viitoarele scrieri ar fi ca acestea să se aştearnă pe pagină din impulsul personal, conturând mai bine stilul scriitoarei noastre.
„Un experiment interesant, surprinzător, care necesită mai multă muncă pentru a avea succes la cititori” este de părere A.G. Secară. Alături de el, Octavian Miclescu, Anca Şerban, şi Laurenţiu Pascal observă imaginaţia debordantă a Violetei în crearea unei lumi din altă lume.
Autor: Ana Maria Panagatos
Astăzi, de la 18.00, la sediul cotidianului „Viaţă liberă”, citeşte Stela Iorga.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu