vineri, 6 iunie 2014

Sensibilul creator de lumi

Cine l-a întâlnit o dată pe Victor Cilincă ştie cât poate fi de inhibantă o discuţie cu el. Pe de o parte, dintr-o oarecare rigurozitate ştiinţifică - îşi are discuţiile presărate cu date de istoric, pe de altă parte, dintr-o oarecare siguranţă şi ironie. Apoi, ori vine a doua discuţie, ori îi citeşti poveştile şi dai peste un scriitor atent la detalii, dar sensibil la substratul acestora, pe care îl scoate la iveală printr-o empatie, pe care puţini o au, dar şi printr-un spirit de dreptate.

Vinerea trecută, scriitorul Victor Cilincă a lecturat o serie de poveşti care îţi dărâmă orice impresie de răceală ştiinţifică. Astfel încât, la Victor Cilincă, instinctul ştiinţific şi artistic de a crea lumi se îmbină pentru a crea un regal de poezie delicată şi poveste cu tâlc. Poveştile lui Victor sunt adresate tuturor categoriilor de vârstă, pentru că nu sunt nici prea lungi, astfel încât să plictisească, ating teme sociale, politice, cu trimiteri la obiect, sunt educaţionale. Au încărcătură. „Avem de-a face cu un stil aşezat, personal. Victor ştie să folosească repetiţiile, diminutivele şi onomatopeele, care dau ritm şi muzicalitate textului. Nu exagerează cu nimic. Îmbină satira, umorul, poezia, fabula. Textele lui Victor sunt bucăţele de diamant”, a observat Ion Avram.

Cu toate că pentru Ion Avram diminutivele nu fac niciun rău textului, Stela Iorga crede că abundenţa acestora taie textul şi obosesc. Potrivit Stelei Iorga, Victor Cilincă reuşeşte să te teleporteze din basm în real şi invers, printr-o şiretenie artistică narativă. „În unele se scrie pe sine, în altele scrie realităţi, iar în altele creează poveşti. Suprapune planuri şi stimulează creativitatea. Are, de asemenea, invenţii imagistice inedite, iar semanticul este încărcat cu dublu sens”. În fine, am putea încheia cu observaţiile lui Leonard Matei, care spune că poveştile lui Victor ar putea fi şi pentru budişti, prin starea de meditaţie pe care ţi-o lasă acestea.
                                                                                                Nicoleta Onofrei
În 30 mai, de la ora 18.00, la sediul cotidianului "Viaţa liberă", a citit Sabina Penciu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu