joi, 14 iunie 2012

ÎNTRE ŢIPĂT ŞI TÂNGUIRE


o tulpină de trandafir ruptă/ este din fire desvrăjită/ tot aşa cum neiubirea multă/ ne frânge în interior/ ca o tijă zdrenţuită/ de floare tocată mărunt cu satârul.          
 (Stela Iorgakabuki)
Despre poezia Stelei Iorga, eşti tentat să crezi că nu mai ai ce spune – întrucât ea este,  de-acum, o poetă cunoscută şi/ sau recunoscută, textele sale fiind analizate, comentate, criticate într-o serie de publicaţii de profil sau în diverse situaţii şi cu diferite ocazii, într-un cadru mai mult sau mai pţin festiv, mai mult sau mai puţin organizat, dar cultural, desigur.
În grupajul de zece texte prezentat vineri în cenaclul Noduri şi Semne, Stela Iorga vine cu un motiv nou: cel al trandafirului ca mesager al unor trăiri interioare pe cât de acute pe atât de bine strunite şi al nostalgiei unei iubiri neîmplinite/ sau, poate, reprimată la care autoarea se raportează/ referă cu o blândă duritate (apropos de ghimpii trandafirului), cu o înverşunată concizie, cu o filigranată discreţie.
Găsim în grupajul prezentat un soi de întoarcere spre sine dintr-o perspectivă nouă – aceea a înţelegerii vieţii/ lumii, a acceptării acestei înţelegeri, resemnându-se într-o definitivă contemplare.
“Are nişte constante – iubirea şi raportarea la lume a eului liric care este într-o armonie cu natura sau, mai bine zis, cu proiecţia sentimentelor asupra naturii, poemele fiind ca un ţipăt, ca o tânguire” – a zis Nicoleta Onofrei. Radu Dragomir afirmă că poemele sunt echilibrate şi că nici imaginile, nici metaforele (destul de acide) nu distrug confortul sufletesc la parcurgerea textului.
“Poeme mai calme şi mai resemnate decât cele cunoscute” – observă Florin Buzdugan, sau “transmit o maturitate spirituală a resemnării în faţa realităţii a unui suflet încercat” – vede Ana Maria Panagatos. “Fără cusur” – se exprimă succinct Paul Berenştain.
“O voce feminină ce strigă dintr-un trup răpus de încercările vieţii, o reprezentare florală a sufletului, a unei tinereţi invocate şi regretate cu ascuţimea/ stringenţa ghimpelui de trandafir” – conchide şcolăreşte Violeta Bobe.             
               
Ion Avram
Vineri, la ora 18,00, la sediul cotidianului Viaţa Liberă, citeşte Octavian Miclescu.     

(Relaţii privind activitatea cenaclului Noduri şi Semne – tel. 0746167284)            

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu