joi, 13 septembrie 2012

CUVINTE LIPITE DE PAGINĂ



(...) Dintr-o dată, privirea ei fioroasă se năpusti asupra cerului. Roşul norilor dezgolea o siluetă piramidală, cu vârful în sus, care strălucea ca un cuarţ. Aceasta cobora lent, rotindu-se pe solul marţian, şi ateriză la o distanţă de trei copaci de Lilith. Piramida transmitea peste tot un spectru luminos împărţit în cele şapte culori fundamentale.(...)
 (Andreea Violeta BobeAbisul)

„O secvenţă SF uşor confuză, cu destule pasaje de pseudoştiinţă popularizată; acţiunea este fragmentată, nu are acel suflu epic obligatoriu; se pierde în amănunte; un colaj între temeni şi cuvinte insuficient însuşite; personajele sunt abia schiţate; are şi pasaje de un comic involuntar; o manieră de a scrie adoptată imatur, deşi intenţiile autoarei sunt generoase.” (Valeriu Valegvi)
„Pare influenţată de nişte cărţi prost traduse; descrierile sunt prea lungi – ca şi dialogurile, care par şi nefireşti: nicăieri, nici măcar în cosmos, nu se vorbeşte aşa; să încerce un limbaj al viitorului, un soi de dialect al extratereştrilor; ideea unei planeta rămase fără apă este interesantă, chiar filozofică – dar prea puţin exploatată; pendulează între limbajul tehnic şi cel poetic; trebuie încurajată... Să nu se lase de scris! ” (Victor Cilincă)
„Un comentariu naiv, fără transfigurare, la care cititorul adoarme cu succes; un fel de lilu-lilu-crocodilu’; cuvintele sunt lipite de pagină, nu se desprind şi nu au semnificaţie; să citească despre estetica scrisului/ artei.” (Ion Zimbru)
„Nu scrie despre ceea ce simte, nu recreează; să fie ca un clopoţel care rezonează la sentiment, la idee, la trăire; să fie sinceră cu ea însăşi, să se raporteze la sufletul ei, nu la Univers; cititorul să vadă proiecţia ei în lume, a sufletului său de adolescentă.” (Stela Iorga)
„Este prea conştiincioasă în scriitură; parcă a scris o expunere după o temă dată; nu trezeşte emoţie, nu are consecvenţă în limbaj.” (Simona Toma)
„Are şi unele pasaje reuşite – dar majoritatea sunt plictisitoare; scris altfel – ar fi ieşit un text bun.” (Paul Berenştain)
„Compilează/ aplică nişte informaţii goale în mod mecanic/ artificial.” (Nicoleta Onofrei)         
„Are câteva realizări lirice adolescentine; în rest, scrie prea direct, prea brut, prea buzdugănos.” (Anca Şerban Gaiu)

Ion Avram


Vineri, la ora 18,00, la sediul cotidianului Viaţa Liberă, citeşte Nicoleta Onofrei.     
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu