sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Vitează în piele de poet

Te iert,/ În anotimpul nostru,/ Dorul prinde mai bine sufletului./ Şi-un pic de spirt în pantofii prea strâmţi/ Aşază mersul./ Sau, cel puţin, tălpile/ Primesc mai uşor gropile/ Pământului.
Lasă visele s-adune pietre,/ iertarea trebuie zidită./ Păcatul – să rămână păcat curat/ Sânul meu stâng/ să se vindece de linia vieţii/ din palma ta.
(Ana Maria Panagatos – Poeme)
În literatură şi îndeosebi în poezie, raţionalitatea nu slujşte textul precum inspiraţia – aşa cum în viaţă, de exemplu, ambiţia nu stă bine unui om precum vitejia.
În poemele prezentate de Ana Maria Panagatos oscilează unele pasaje cerebrale, reci, aproape seci cu pasaje inefabile, fermecătoare, inspirate, scrise cu un soi de vitejie literară de dragul poeziei, nu din oarba ambiţie de a demonstra existenţa a nu ştiu cărui sâmbure de genialitate.
„O voce lirică distinctă, cu spusa spontană, cu o onestitate dezarmantă, cu sentimente curate şi fragede care merg direct la inimă” – remarcă poeta Stela Iorga.
„O poezie de factură romantică” – observă succint Marius Chiru.
„Textele au muzicalitate şi sunt bine susţinute de atmosferă şi de imagine. Oscilează între limbajul cotidian şi expresia poetică vizată” – afirmă Gelu Ghemiş. Sau: „o poezie caldă de factură feminină în care se îmbină bine nostalgia trecutului cu trăirea în prezent”, avem exprimarea şcolărească a Violetei Bobe.
Simona Toma remarcă „sinceritatea şi acurateţea scrisului”, precum şi faptul că are şi versuri memorabile de genul „sânul meu stâng/ să se vindece de linia vieţii/ din palma ta.”
„O poezie de lumini şi umbre, picturală, cu sentimetele nedezvăluite în totalitate” – consideră Anca Şerban.
Cu fină severitate analitică, Victor Cilincă vede „o poezie în care se simte bucuria unui sentiment fără a cădea în banal – are poeme de-a dreptul întregi, are şi nişte aforisme care pot ţine şi de proză şi expresii de-a dreptul cotidiene – emoţionante, are metaforă. Acolo unde este calculată, unde nu este sinceră – eşuează. A evoluat în sensul credibilităţii.”
„Prin cuvinte şi prin elemente lirice la îndemână, Ana Maria Panagatos a reuşit să construiască un castel fiecărei poezii” – a conchis hotărât Radu Dragomir.
  
Ion Avram

Cronică publicată în ediţia de vineri, 11 ianuarie 2013, a cotidianului „Viaţa liberă”: http://www.viata-libera.ro/stiri-nationale-vlg/37985-viata-libera-galati-cenaclul-noduri-si-semne-cronica-poet-viteza-piele-ana-maria-panagatos

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu