duminică, 10 martie 2013

Singurătate pe balansoar


Vinerea trecută, unul dintre membrii mai tineri ai cenaclului a avut o seară de critică bună în atelierul nostru cenaclist. Sabina Penciu, căci despre ea este vorba, începe să devină mai încrezătoare, parcă se arată mai hotărâtă în ceea ce scrie. Deşi problemele tehnice i-au dat bătăi de cap în transcrierea textelor la imprimantă (tehnica, bat-o vina !), ea a rezolvat rapid şi la timp, ca un elev serios, tema lecturii în cenaclu.

 

Ion Avram a spus despre Sabina că are fire de poet, de scriitor și, referindu-se strict la poezia autorului, el a catalogat-o ca fiind una de stare sau, mai bine spus, de stări. A arătat mai apoi, pe texte, starea de relaş, de nostalgie, contemplativă, de bucurie şi, în final, macabrul care ne-a înfiorat pe toţi. Stela Iorga a fost  frapată  “de puterea imaginaţiei ce vizează psihoticul, de expresiile originale care te plesnesc în ochi", că Sabina "scrie cu sângele, adică se omoară în direct" şi,  a mai adăugat frumos, că textele ar fi “ ca un cabinet de psihanaliză, un flash în sufletulul omului”. Victor Cilincă a lăudat curajul de a scrie "cum îţi vine", a continuat că "a mers pe un umor negru, nu pe un tragism al poeziei" și a mai remarcat "o siguranţă a unui matur, deşi sunt exerciții de stil, pentru că textele nu au aceeaşi cadenţă". Ioanei Andrada Tudorie, o colegă de generaţie a autorului discutat aici, i-au plăcut “ imaginile care te izbesc într-un sens bun” şi a găsit “furia unei maturizări nedorite”. Anca Șerban Gaiu a făcut o comparaţie cu lecturile anterioare ale autoarei şi a ajuns la concluzia că poemele recente sunt "mai bine structurate, inventive şi au imagini de efect", "ca o picătură chinezească care te înfioară atingându-ţi creştetul şi îţi induc singurătatea".

Cronicarul n-a redat versuri în cronică, pentru că a uitat să ia un rând de texte scrise frumos şi de mână, şi vă invită să citiţi poemele Sabinei Penciu în format electronic, pe internet, pe blogul nostru cu direcţia sigură : aici. Iată, de această dată, tehnica salvează Poezia !

 

                                                A consemnat Simona Toma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu