miercuri, 2 aprilie 2014

Ce-i în facebook, pardon, nu-i în poezie!

Eugenia Tănase, o nouă apariție în cenaclu, ne-a citit un soi de texte aproape de inima dânsei și mai puțin aproape de noi, cei prezenți. Fiind prima lectură, cum se obișnuiește, se acordă o oarecare toleranță precum o schimbare de ton, dar nu se tolerează lipsurile, nimicurile, sau ce nu se găsește în, pe, sau printre rânduri. Bineînțeles, au existat și încurajări. De exemplu, Victor Cilincă a văzut o speranță în autor văzându-l ca un posibil eseist. Alții au încurajat prin trimiterea autorului la unele lecturi, poate, mai serioase și eu aș mai adăuga că și pentru aceasta e necesar un oarecare discernământ . În acest sens, Stela Iorga a sfătuit-o să citească infernal, pentru că producțiile actuale sunt doar „poezii de uz intern”. Marius Grama a văzut multă sensibilitate brută, dar fără poezie. Anca Șerban-Gaiu a mers mai departe și a văzut în „simțirea” (prezentată) că poezia, pe viitor, se va ivi de undeva”.
Uneori mi-aș dori să fiu optimistă și să cred într-o evoluție extraordinară după o primă lectură eșuată a vreunui lector, dar din câte s-au petrecut prin cenaclu până mai azi...mi-e greu să cred în asta. Așa, căutând cu lumânarea sensuri și sensibilități poți avea senzația, mai mereu, că există ceva ce-ți scapă printre degete și de cele mai multe ori e tocmai poezia. Optimiști, după câte am aflat, au fost Adrian George Secară  și Andrei Velea, pentru că au încurajat venirea Eugeniei Tănase la cenaclu, deoarece au văzut “ceva” în  postările dânsei pe facebook. Eu știu, tu știi și noi știm că poezia este peste tot, dar când există share, copy, paste și poze frumoase însoțite de cuvinte inteligente nu-mi vine, vorba aia, să „ like” din prima.
Una peste alta, seara s-a încheiat cu Gabriel N. Mihăilă care-a venit direct de la lansarea volumului său de debut cu titlul În mine e ALB, NEGRU și TU la mijloc, a mai spus câteva lucruri despre cartea sa (ceea ce-a uitat să spună la vremea lansării) și ne-a oferit câte un exemplar fiecăruia.
Închei spunându-i Eugeniei Tănase...nu te supăra, frate, cam așa stau lucrurile pe-aici!
                                                                   Simona Toma


P.S. Vineri, 4 aprilie, avem, în Score Pub, lansarea lui Laurențiu Pascal, deci ședința se va desfășura acolo începând cu orele 18,30. Veniți la Pascal, pentru că are Peisaje și alte sentimente!

Un comentariu:

  1. Am încurajat venirea, dar nu lectura! Cel puţin nu încă...

    Anonimul Gălăţean, akka Adi George Secară :)

    RăspundețiȘtergere