vineri, 16 ianuarie 2015

Orfeu nu-i "up to date"


foto: Mihăiță Caranicola


Vineri a citit iar Viorel Ilișoi, dar a și reușit, pentru că nu s-a întîmplat nimic neprevăzut, n-a leșinat nimeni ca la proza sa reportaj. De această dată a ales să ne citească serios, adică poezie. Unii dintre cei prezenți au fost luați prin surprindere de schimbarea tonului, se așteptau să asiste la o altă rundă de chicoteli la poalele bradului împodobit. Iată părerile împărțite! 
Ion Avram, referindu-se la poemul (pe care l-am ales să-l expun fragmentat și în neîntregime) Scrisori către Orfeu, a spus că i-a adus aminte de poezia lui Whitman, poate prin curgerea sa, poate prin transpunerea ideilor autorului într-un univers vegetal.
(...)Să nu uiți ziua aceea de la început,/ asemeni aceleia de pe urmă,/ când moartea umbla prin noi/ împrăștiind ploi binecuvântate(...)
Anca Șerban-Gaiu a considerat că există expresii prea banale, prea multe pronume, mult prea arhaic și că nu sunt texte „up to date”.
(…)Alunecam pe sub pielea de lumină/ a străzilor somnambule, târzii…/ce bine era că eram singur în/ mirosul de iarbă și de rafinării!//Cerul era tapițat pe parbrizuri,/ expus în vitrine ca o marfă de rând(...)
Carmen Neacșu a simțit un crescendo emoțional și a concluzionat că trebuie să poți urca acolo unde vrea autorul să te ducă.
(...)Trupul meu/ va pleca de la mine,/ mă va părăsi hoțește/ și nici măcar nu se va face iarbă,/ iarba care scrie toate cărțile lumii(...)
Cristina Dobreanu a remarcat, per ansamblu, o aplecare spre versificație, că nu lipsește profunzimea în texte, doar că ar fi neexploatată în adâncime, că există talent, că ar mai fi nevoie de ceva contrast, de mai multă tensiune.
(...)Părul tău despletit adună, ca un năvod,/ peștii morți din orașul lichid./ Dama cu camelii înroșește tot cerul,/ sângele ei gâlgâie în fântâni părăsite,/ nimic, nimic nu mai este firesc,/ dar poemul își întinde hotărât ploile peste nisipuri/ ca și cum obrazul tău s-ar lăsa prima oară/ mângâiat de cuvinte.
Tudor Neacșu a calificat textele drept  „o poezie de nivel înalt, de cea mai bună calitate, cursivă, neforțată”.
Și dacă tot s-a încheiat cronica așa, astăzi ne va citi Tudor Neacșu tot la “Viața Liberă”, pe la orele 18 trecute fix.

                                                                             Simona Toma
 

Foto: Mihăiță Caranicola

                  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu