miercuri, 1 decembrie 2010

DIN UNGHIURI CIUDATE

Obiectele se scurg pe pereţi. Pe podea/ Neîmbrăţişate. Tăcute. Mute./ Se lovesc unele de altele. Distincte./ Pustii./ Indiferente./ Un om se uită la ele.
(Nicoleta Onofrei – Ne-nţelegere)
„Duritate excesivă; personaje suprarealiste, stranii; suprarealismul din proza scurtă este înlocuit de hiperrealism în poeme unde cuvintele aproape că trăiesc în ele însele, ceea ce dă o forţă unică textului – ca şi repetiţiile, de altfel; fiecare poem are o frază nucleu care atrage concentric celelalte fraze precum magnetul pilitura de fier – dar cu imperfecţiuni, cu pulverizări care dau farmec poemului; onomatopeele dau verbului o funcţie nouă, surprinzătoare; proza este cinematografică, privitul regizorului fiind din unghiuri ciudate.” (Carmen Racoviţă)
„Scrie cu o precizie uimitoare; absenţa metaforei şi epitetelor fac textele foarte directe; remarcabilă francheţea cu care-şi expune sufletul: un sine traumatizat de lumea în care trăieşte; sinceritate şi stil; dramatism zguduitor; onestitate şi şarm; cruzime şi despodobire până la esenţă; introspecţie a sinelui şi a lumii din acest sine; prezenţa verbului trimite la stilul jurnalistic.” (Stela Iorga)
„Din cele şapte boabe-blitz (textele fiind prea scurte), doar unul singur mi s-a părut remarcabil; prea puţin – ca nişte cioburi.” (Mirel Floricică)
„Un ritm obsedant dar prea concentrat, încât nu impresionează; atmosfera pare lipsită de un aer respirabil; în rest: ironie, umor, autopersiflare, obsesie – îi trebuie şi puţină trăire.” (Cristina Bălan)
„Lucruri preţioase/frumoase care parcă se ascund în cutii din ce în ce mai mici, asemeni păpuşii matrioşka.” (Elena Donea)
„M-a dus cu gândul şi la Zenobia lui Gelu Naum; texte publicabile; se vede o anume maturizare; i-aş recomanda să le pregătească pentru o plachetă cu care ar putea debuta – întrucât reprezintă chiar un stil al ei.” (A.G. Secară)
„Are metafore interesante; stilul fragmentat mi se pare reuşit; conduce bine verbul.” (Andrei Velea)
„Un stil dinamic, nonconformist care o caracterizează.” (Cristina Dobreanu)
„Portretele creionate printr-un cumul de stari; unele metafore mi s-au părut cam forţate; are şi zone trenante.” (Anca Şerban Gaiu)

Ion Avram

Vineri, la ora 18:00, la sediul cotidianului “Viaţa Liberă”, va citi Cristina Bălan.

(Relaţii privind activitatea cenaclului Noduri şi Semne – tel. 0746167284; http://nodurisisemne.blogspot.com)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu