marți, 20 decembrie 2011

"Vise mișto/ Șapte purici rococo!"

"Împăratul Gunoaielor" este un basm orwellian scris de Victor Cilincă. Eroul său este un biet gunoier folosit drept calul troian al unei conjurații șoricești și numai bun de trimis la țintă în Împărăția Brânzei. Dincolo de elementele fantastice ale basmului desfășurat în trei împărății, mimica și limbajul personajelor sunt trimiteri clare spre perioada antedecembristă. Epicul textului se sprijină pe o construcție flamboaiantă în care frumusețea detaliilor nu-ți dă răgaz să gândești sau să vrei un deznodământ. Din datele biografice recente ale scriitorului, notăm că i s-a acordat "Premiul pentru Teatru" de către Fundația Culturală Antares în cadrul decernării premiilor Uniunii Scriitorilor Filiala Sud-Est și cartea sa, "Polonius" în traducerea lui Petru Iamandi și Richard Wright, a fost publicată și pusă pe raft în librării din S.U.A.
 Victor Cilincă ne-a citit vineri doar o mică parte a basmului (cu șanse de microroman) pentru a nu plictisi, deh, proza nu-i ca poezia. Textul, așa trunchiat cum a fost, a stârnit chicoteli, zâmbete involuntare celor prezenți și s-a mai spus despre el că "este o metaforă în forța umorului debordant stârnit din contradicții, în limbajul specific autorului"(Ion Avram), "te șochează la modul artistic, nu la modul kitsch, are multă dibăcie, îmi plac mai mult textele în care autorul este trădat de emoție"(Stela Iorga), "savuros, mi-a părut rău că s-a terminat lectura" (Laurențiu Pascal). Diana Balmuș a citit frumos de pe notițele ei frumos scrise, dar am uitat să i le cer. Cristina Dobreanu n-a râs.
Basmul, în forma celor zece capitole, va fi publicat în serial pe http://proza-teatru.blogspot.com/.
Simona Toma

          Veniți vineri (23 decembrie), dar negreșit, la "Viața Liberă", pe la orele 18 trecute fix! Ne citește Stela Iorga la poalele bradului împodobit.

3 comentarii:

  1. ?!?Diana Balmuș a citit frumos de pe notițele ei frumos scrise, dar am uitat să i le cer. Cristina Dobreanu n-a râs.?!?

    RăspundețiȘtergere
  2. Exprimarea e clara, care e problema?! Mai uita omu', iar Cristina nu a gasit (elemente de) umor in textul prezentat! Cronica e bine scrisa.

    RăspundețiȘtergere
  3. :))

    eu doar am vrut să văd cum arată între ghilimele...

    RăspundețiȘtergere