vineri, 8 octombrie 2010

Toamna bobocilor


Pe 6 octombrie la Casa Cuza Vodă a avut loc festivitatea de înmânare a carnetelor de scriitor ale gălăţenilor ce-şi încep din toamna asta cei trei ani de stagiatură. Din cei cinci boboci au fost prezenţi numai trei: A.G. Secară, Stela Iorga - membră a cenaclului Noduri şi Semne - şi Virgil Costiuc, Gheorghe Petcu şi Sanda Panait fiind absenţii.
Sanda Panait chiar dacă plecată din localitate a vrut să-şi felicite totuşi colegii iar în timpul mesei de după momentul de la muzeu l-a sunat pe preşedintele Uniunii Scriitorilor Galaţi-Brăila Corneliu Antoniu şi şi-a transmis urările prin intermediul acestuia.
Cu ocazia adunării, Corneliu Antoniu a măturisit ca Episcopia Buzăului a dat filialei Galaţi – Brăila o casă de odihnă, în Buzău, cu cinci camere, ce va putea fi folosită pentru câteva zile de către orice scriitor membru care va simţi nevoia de linişte, costurile cazării şi masa fiind asigurate de Uniunea Scriitorilor. Chiar dacă există această casă de vacanţă lipsesc insă altele. Nu există un sediu al filiale în Galaţi, şi nici un microbuz cu care s-ar putea face deplasările membrilor la diferite evenimente din afara localităţii.
S-au deschis la sfărşitul şedinţei discuţii despre iniţiativele care ar trebui luate, s-au propus proiecte în ceea ce privesc drepturile scriitorilor, cum ar trebui să se procedeze în situaţia în care de atâta timp se încearcă procurarea unui sediu şi nimeni nu ia atitudine, niciunii din edilii Galaţiului nu arată interes faţă de starea culturii gălăţene şi a celor care o fac. Plus că nu există o cooperare constantă între diferitele zone ale culturii. Teatrul Dramatic nu pune în scenă dramaturgi gălăţeni iar evenimentul acela din vară (Thalia VS. Eutherpe) cu care s-a încheiat stagiunea teatrului ar trebui să se repete, să nu se renunţe la el. Chiar directorul teatrului atunci îşi exprimase dorinţa şi nevoia unor astfel de acţiuni în care actorii să citească scriitorii gălăţeni, un soi de lecturi publice prin intermediul cărora actorii şi scriitori să interacţioneze, să se cunoască şi să aducă mai la vedere scriitura gălăţeană.
Evenimentul s-a prelungit cu discuţii, dezbateri la restaurantul Hotelului Sportivilor de pe aceeaşi stradă Cuza Vodă. Liantul dintre oameni a fost aici, pe lângă literatură, vinul care a încălzit atmosfera şi cred că s-a sărbătorit cum se cuvine intrarea noilor colegi în clasa scriitorilor cu legitimaţie. Simon Ajarescu, Corneliu Antoniu, Viorel Stefănescu, A. G. Secară, Victor Cilincă, Dimitrie Lupu, Ion Zimbru, Ion Avram au fost printre cei care au rămas până târziu la discuţii, până la ora închiderii restaurantului. Ăsta e semn că oamenii s-au simţit bine, ca între prieteni.













Nicoleta Onofrei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu