miercuri, 6 aprilie 2011

SUPRAREALISM DE SUPRAFAŢĂ

(...) A încercat să se ridice, lucru care a fost dureros, parcă magneţi giganţi îi atârnau de corp;asta, pe lângă nesiguranţa braţelor - de fapt, nici nu prea ştiai la ce să te uiţi mai întâi sau să nu te uiţi. Să vrei să nu-l ajuţi... cum să scapi de ruşine? Nu v-aţi simţit niciodată ruşinaţi când a trebuit să ajutaţi pe cineva - care, evident, depune un efort extraordinar să facă ceva şi nu poate - şi te întrebi: oare vrea ajutor, sau nu vrea? Asta mi-a adus aminte de un moment jenant din spital – am fost şi eu, odată, pe acolo – o colegă de cameră, cum obişnuiam să ne numim, m-a rugat să o ajut să-şi ia pansamentul din fund, voia să-şi facă nevoile şi, singură, evident, nu vedea să şi-l scoată, şi era o urgenţă, oarecum, iar asistentele erau cam departe, oricum jena e ca o bănuială care te încearcă pentru prea puţin timp, aşa că acţionezi... şi am acţionat.(...)
(Nicoleta Onofrei – Vizita)
„O voce distinctă, în felul ei. Uneori, mi-l evocă pe Daniil Harms – dar un Harms fără nebunia naturală. Proza schimbă pe nesimţite macazul (autoarea nu simte, cred, când). Are rădăcini bune, imagini puternice. Copilăroasă, gingaşă, dar vecină cu naivitatea.” (Victor Cilincă)
„Dintre textele din acestă seară, teribil (nu teribilist) mi se pare Vizita. Celelalte pot fi învinuite de un anume teribilism, asortat cu umorul absurd al lui Daniil Harms. Acest teribil - ca să vorbim de un soi de categorie estetică - reliefează alienarea, incapacitatea omului de a empatiza firesc, de a ajuta. Artistic, plastic vorbind, Nicoleta Onofrei ar fi undeva între Dali si El Greco etc.” (a.g. secară)
„Nicoleta Onofrei se refugiază de privirile poeziei în textele sale ca într-o debara; textele arată ca într-un film absurd în care se aruncă vopsea pentru jocul de culori; se vede înzestrarea întru ale literaturii; i se poate recunoaşte, de acum, condeiul.” (Mirel Floricică)
„Textele din această seară ţin de cinematografic – scurt metraje – în care cuvintele curg galeş, ca şi cum ar fi rulate cu încetinitorul.” (Simona Toma)
„Au forţă de exprimare, au idei originale, sunt complete şi atrăgătoare.” (Claudia Samoilă)
„Are un interior zgomotos, plin de pretexte şi de idei intersante; pare şi ceva mai poetică.” (Laurenţiu Pascal)
„Texte pretexte ale realităţii scrise cu mai mult lirism decât altă dată.” (Anca Şerban Gaiu)
„Suprarealism de supra/faţă într-o pendulare fără cusur (pe alocuri), stambă cu pretenţii şi stampă à la Gellu Naum. Nicoleta Onofrei – o pană din coadă de pasăre liră, un triplu salt dublu pe terenul minat al poeziei, o mala/divă în veşnica probă a luptei cu ochiul de Sfinx. Abia aştept să-mi treacă prin faţa porţii şi să-i spun că singurătatea/valoarea ei seamănă cu mama la naşterea ei.” (Ion Zimbru)

Ion Avram

Vineri, de la ora 18,00, la sediul cotidianului Viaţa Liberă, citeşte Claudia Samoilă.

11 comentarii:

  1. Acesta este un blog personal, Nicoleta Onofrei? Vad ca la comentarii au fost consemnate elogiile... Cit despre faptul ca ati pus poze cu niste membri mai noi... Sincer, trebuie sa faceti altfel... cel putin 30-40 de nume lipsesc... E ciudat, este nedrept... Unde-s prezentarile pentru Simon Ajarescu? Titi Capatina? dar unde-s Luminita Mihai sau Virgil Costiuc? faptul ca voi, de o vreme, sinteti la sedinte, altii nu, va fac membrii de baza? Nu exista, probabil, asa ceva... dar macar fiti cinstiti, lasati egoismul si teribilismul... Stiu, am sa fiu iar privit, pentru ca spun adevarul, ca un om nedorit. Stiu ca va deranjeaza sa fie altii cititi si talentati, dar macar recunoasteti, mai exista si alti oameni, si toti merita un respect... Sa privim doar la faptele bune ale cuiva - iata ce ar trebui sa stiti, sa credeti, sa faceti... Am indoieli, de exemplu, ca Samoila Claudia este de promovat in dauna doamnei Cati Motea Satmarin. De cind a ajuns Haidu cenaclist, iar Gelu Ciorici-Sipote... Unde e Viorel Stefanescu? Sint buni doar sa va laude si sa dea vreun interviu? Aici ar trebui sa fie reflectata doar activitatea (din totdeauna) cenaclului, nu are ce cauta superba doamna Baciu. Despartiti apele. Intrebati. Cautati publicatiile care au gazduit cronicile acestui cenaclu... Cine mai stie azi de Elena Clatinici, Adrian Preda sau Chirita Alexandra? Vedeti in Impartial si Viata libera, in arhive, incercati sa fiti corecti! Macar pentru ca si altii au avut sperante, suflete, dezamagiri, vieti... Daca nu poti, domnisoara Onofrei, atunci vreau sa fac eu remember si restauratia. Esti de acord? Pina atunci, incearca sa pui osul la munca... Cu drag,
    Dr. Floricica M., Filosof

    RăspundețiȘtergere
  2. Omule drag, cu mare respect fata de tine si toti cei pe care i-ai amintit: tocmai asta e una din probleme - ducem lipsa unora din oamenii vechi, dar nu sunt, nu vin. Mi se pare corect ca la descrierea cenaclului să fie oamenii care vin constant, care participă la şedinţe, aşa oricine se poate lăuda că a fost/ este coleg de cenaclu cu Simon Ajarescu sau Mihail Gălăţanu când ei nu mai vin, ei au fost într-o altă perioadă, asta nu înseamnă că îi dăm uitării sau nu îi respectăm, sau nu am avem nevoie de ei. În continuare voi da copy paste unor fragmente scrise Dimitrie Lupu şi care apar în pagina "despre noi":
    " În timp, mulţi iubitori de literatură au trecut prin flacăra grupării N. şi S. Şi destui au şi „rămas”, chiar dacă destinele i-au dus către alte zări: Mihail Gălăţanu, Maria Timuc, Simona Şerban, Cristian Pavel, Petre Barbu, Alina Dabija, Ion Potolea, Ruxandra Anton, Gelu Ciorici-Şipote, Ion Zimbru, Victor Cilincă, Luminiţa Mihai, Carmen Racoviţă, care ne mai vizitează din când în când… pentru a-i numi aici doar pe cei care şi-au pus numele pe o carte sau o operă, deja."
    " Local, puţini dintre iniţiatorii grupării au mai rămas „pe baricade”; cei mai mulţi mândrindu-se sau consolându-se cu formula „am fost şi eu…”, însă N. şi S. este aceeaşi stare de spirit dintru începuturile sale. Deviza junimistă va fi mereu actuală: „…, rămâne cine poate”."

    RăspundețiȘtergere
  3. Unii au murit, unii sint bolnavi, plecati, saraci, obositi, ratati, impliniti, plictisiti, tristi... Este datoria voastra sa-i culegeti din arhive, amintiri, povestiri, legende pe cei care au poposit in cenaclu, mai mult sau mai putin importanti. Faptul ca unul unul vine la cenaclu, iar altul hamaleste prin Italia, Iasi, Bucuresti, sau tremura de foame intr-o maghernita prin Galati, nu aduce foloase nimanui... Un cenaclu este acum, tocmai pentru ca in alte vremuri, cind tehnica nu era atit de reusita, unii trudeau pe Cimpia Literaturii... Chiar daca ei refuza, uita, nu mai pot, trebuie readusi. Altfel, este un blog manevrat de egoism si interes local. Deviza cretina: ramine cine poate. Aceasta este pentru politica, nicidecum pentru o poveste trasa din moartea lui Nichita Stanescu. Pina una alta, slabele ecouri, aprecieri, refuzul oamenilor interesati de a veni, sint si consecinte ale manifestarilor egolatre, tehnicilor de hiena, pe care unii incapatinati le adopta, in schimbul prieteniei si respectului. Fatada nu poate pacali multa vreme si pe toti. Daca exista suficienta, atunci Allah sa va mai inteleaga, administratori pantocratori de pagini web gratuite... Cultura de copy-paste distruge dialogul. Vrei egalitate, dar numai cu cei mari daca se poate! Cum ar fi ca intr-o literatura sa fie promovati doar cei care traiesc, vin la cenacluri, saloane, emisiuni radio-tv, au bloguri si publica 17 carti in 10 anisori? Cum poti bate cimpii ca e normal sa fie promovati cei care acum sint in cenaclu? Cu burta goala, nimeni nu face filosofie. Poetii oricarei cetati au nevoie de lecturi, familii, haine, nu numai de ceaiuri si beri la cafenele... Viata nu e Acasa Tv, bre! De altfel, si simpla prezenta a celui mai umil trecator prin cenaclu, de cine stie cind, ar trebui sa fie rememorata. Daca in acest cenaclu ar fi trecut Nichita, el nu era azi pe blog, pentru ca, nu-i asa, e corect ca la descrierea cenaclului sa fie cei care sint, care vin... care bere, care unde nu e, nici Allah nu cere! Cu drag, Dr. Floricica M., Filosof

    RăspundețiȘtergere
  4. nicoleta, foloseşte diacritice, te rog. majuscule văd că ai învăţat să pui.
    mirel, dr., floricică, filosof, fă tu o listă cu toţi membrii ăştia plictisiţi sau nu, rataţi sau nu, plecaţi sau nu (vezi să fie toate datele necesare, gen naştere, moarte, ziua frecventării cenaclului, poză), şi unul dintre administratorii blogului, oglinzii ăsteia a cenaclului, îşi va găsi timp să îi treacă la index. şi poate trimiţi şi o poză de-a ta. eventual cu diploma în mână.
    aşa, ca să ne ajuţi şi pe noi, ăştia, deprinşi numai cu laudele.

    cu drag,
    alexandru maria, pseudonim.

    RăspundețiȘtergere
  5. Si ar fi cazul sa prezinti, urgent, scuze!
    Dr. Floricica M., Filosof

    RăspundețiȘtergere
  6. Poate că trebuie să facem o pagină pe blogul ăsta în care să lămurim o chestiune legată de comentarii: nu se aprobă comentariile penibile. La categoria asta, domnule Floricică Filosof, intră injurii și vulgarități nejustificate. Oricât de lipsiți de respect am fi noi, administratorii acestui blog, nu ne permitem să ne adresăm nimănui cu calificativele pe care le folosiți cu atâta generozitate dumneavoastră în comentariul pe care eu unul l-am respins.

    Adrian Haidu

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu am suduit si nici nu am adresat vulgaritati nejustificate! Pus si simplu, actionati, uneori, in haita, din tovarasie, cu infatuare, si jigniti pe toti cei care au muncit cindva ca acum voi sa confiscati cenaclul... Ca omul acela are un IQ minim, o pot dovedi! Ii platesc orice consult! Am cerut sa fie suflet, civilizatie, onoare, respect, cultura in acest cenaclu! Este prea mult? Eu pot fi jignit, dar nu am dreptul la aparare. Pur si simplu nu e corect ceea ce faceti, nu este cenaclul Onofrei-Maria-Zimbru-Macovei-Ciorici-Ajarescu-Satmarin-Floricica etc. Sint zeci de nume care lipsesc din prezentarea ce ati facut-o, cindva. Vreau sa se recunoasca: aboslut orice vizitator a contribuit la continuitatea acestui cenaclu! Viata nu ne lasa numai sa chiraiam prin cafenele, la tamiiere, contemplatii de-o secunda... Sint atitea lucruri importante, valoroase... Trebuie sa fiti mindri ca pe aici au trecut Titi Capatina si Simon Ajarescu... Orice om care a fost la vreo sedinta, pe cit posibil, trebuie recompensat, acum, dupa ani, daca vreti sa fiti administratori eficienti, gospodari ai istoriografiei, printr-o amintire si un frumos, la general, MULTUMESC! Atitudinea respectivului, de infatuat, ma face sa cred ca la cenaclu esti bun doar daca faci parte din gasca... Ironii imbecile, aroganta... credeti ca asta inseamna tineretea, energia, cultura? Cind o sa ai si dumneata, administratorule intreit in persoana, ani multi de truda in filosofie sau litere, o lucrare stiintifica (sau mai multe) recunoscuta, actele doveditoare, atunci, cu draga inima, am sa va fiu chelner si o sa ne tragem de sireturi, o sa va las sa glumiti oricum va vine... Pina atunci, va reamintesc, daca vizitatorul (tot noi vizitam, nu vin albanezii, mexicanii si alti iubitori de cultura galateana) vede ca acest cenaclu are vreo 10 membri, nestiuti (poate valorosi), nu exista legaturi intre participantii - de peste ani - la sedintele ce poarta inscris numele cartii ultime, semnate Nichita Stanescu, samd, e pacat de tot... Am vrut sa fiu de folos, m-am oferit chiar sa fac singur acest Remember, dar acum regret intentiile mele. Sint un om sincer, nu candidez la sfintenie, si voi plati pentru tot ceea fac. Am dorit sa invat ceva de la acest cenaclu, dar lectia este, din pacate, aceasta: nu te amesteca. Pacat de tot... In rest, va doresc sa aveti cel mai adevarat succes! E o lume mica, va deranjez, mereu, si mereu... ramineti, corifei ai eticii, intru lauda... Cu drag de Cultura,
    Dr. Floricica M., Filosof

    RăspundețiȘtergere
  8. Cenaclul Noduri și Semne este deja prezent online prin bunăvoința domnului Petre Rău (http://www.cenaclu.inforapart.ro/?rp=auto). Acolo sunt prezenți 531 de oameni care de-a lungul istoriei au trecut pe la Noduri și Semne, mulți dintre ei au și câteva texte publicate tot acolo. Din câte înțeleg, vrei să ne ocupăm noi, ca niște buni filologi și samariteni, de prezentarea lor pe acest blog? Ce rost ar avea să apară aceeași informație de două ori pe internet?

    Dacă de fapt ideea era să îi promovăm aici pe cei mai valoroși membri ai cenaclului, atunci altfel stau lucrurile. Eu unul nu pot să alcătuiesc ad-hoc o ierarhie și nici să acceptăm lista propusă de tine ca fiind definitorie nu mi se pare o idee prea bună - selectarea unor membri reprezentativi din cei 531 ar trebui cumva să vină pe filiera Ion Avram - Dimitrie Lupu - Stela Iorga ca să mi se pară o decizie acceptabilă. Eu unul nu îi cunosc pe majoritatea scriitorilor pe care i-ai menționat.

    Dacă se dorește într-adevăr, din partea membrilor actuali activi ai cenaclului, promovarea pe acest blog a membrilor mai vechi, așteptăm o listă valorică acceptabilă și ca dimensiuni, dar și calitativ, și vedem ce putem face.

    Ar fi indicat totuși ca mai întâi să vă informați și dumneavoastră, așa cum ne cereți nouă, asupra subiectului asupra căruia vreți să vă dați cu părerea. Acest blog a fost pornit de la bun început cu intenția de a pune la disponiziție un spațiu de comunicare între membrii mai tineri ai cenaclului, cu aprobarea domnului Ion Avram. Prin ceea ce postăm aici reprezentăm într-adevăr Noduri și Semne, dar nu toate nodurile și nu toate semnele, ci doar acelea care sunt încă active. Așa că pagina Despre noi este despre noi, ăștia mai tineri (cuvânt prin care înțeleg în primul rând "activ").

    Adrian Haidu

    RăspundețiȘtergere
  9. Activ este si Ajarescu, activ este si Teodor Parapiru, activi sint destui... Voi puteti face o miscare desteapta. Sa intrati cu adevarat intr-o istorie literara... Pe site-ul lui Petrica sint destule incoerente si lipsuri, si nici o solicitare nu va avea sorti, intrucit nu e dispus la dialog, de aceea sperantele mele se indreptau spre cei tineri... Exact, buni samariteni! Fara a intra in selectii valorice!Eu as fi dorit sa vad o fotografie si o scurta prezentare pentru toti (participantii la ) pe care i-ati fi putut recupera din arhivele Impartial si Viata libera, din discutiile (lungi si cit mai multe) cu lectorii si comentatorii serilor de legenda (de ce, nu?). Apoi, va rog sa aveti grija la formula de adresare. Macar stagiul militar (al subsemnatului) de 13 luni cred ca reprezinta o distanta. Nu asta e problema, intrucit am observat ca spre final s-a revenit la o atitudine civilizata. Semn ca se poate. Ma asteptam la o restaurare din partea administratorilor acestei pagini web gratuite. Cum spuneam, as fi mindru sa fac aceasta corectura, si chiar daca pe acea pagina de inforapart sint 531, nu ma sperii de munca, din contra... E drept, ca nu eu sint seful de cabinet aici, astfel ca, repet, ar fi trebuit sa mestereasca acestea tocmai noile aparitii... Daca din 531 veti reusi sa aduceti 400 aici, succes va doresc, si voi avocatul muncii si realizarii de exceptie, atunci acest cenaclu nu traieste degeaba... Pentru ca veti avea cea mai lunga si profitabila istorie a unui cenaclu din ultimii 35 de ani romanesti, pentru ca veti reusi sa faceti loc pentru toti, sa faceti pace, iar toate acestea, precum si multe altele, nu sint decit elemente decisive la confirmarea tuturor eforturilor facute pe Cimpia Limbii Romane, la mal de Dunare, sub ripa Tirighinei, ca nu se traieste degeaba, ca merita tot ce s-a dorit, plins, asteptat, ris, spulberat, facut, muncit... Nu sint nici comunist, nici patriot... Pur si simplu sint un iubitor de literatura, indiferent ca unii din cei care cred si sustin ca o si fac, sint acceptati sau nu, si imi place sa cunosc (fie si in formula? solicitata) pe toti oamenii trecatori prin cenaclul lui Nichita... Buni, rai, cum or fi, cum au fost, este singura viata, singura lume, si ne putem cauta un loc onorabil, fara birfe, mojicii si aiureli de infatuati, intrucit nu cred ca ne va goni soarele, ne va goni luna, sau stelele in care unii cred (fie la ei), sau care se cred, uitind de respect, umor, finete, blindete, civilizatie... Multumesc pentru atentie, timp si rabdare, mult succes! Cu drag de Cultura,
    Dr. Floricica M., Filosof

    RăspundețiȘtergere
  10. Isaac Luria, în Sulhan Aruh:
    ...Omul trebuie să aibă grijă ca, vineri seara să aseze pe masă două ramuri de mirt, fiecare cu trei tulpini. Apoi să facă tăcut înconjurul mesei, începînd din dreapta lui. După care, apucînd cele două ramuri de mirt, să spună rugăciunea potrivită si să le miroase. Si iar să facă înconjurul mesei în tăcere si să rostească: samor (a respecta) si zahor (a-si aminti) au fost rostite în acelasi timp... (Apud HAYOUN, Maurice-Ruben, O istorie intelectuala a iudaismului, Editura Hasefer, Bucuresti, p. 216) Nu mai avem masă, mirt, tăcere si poate nici dreptul la o vineri seara, pentru că nu mai stim să ne rugăm, si poate nici nu mai are rost, pentru că asa vor altii, cei care ne duc si conduc, dar măcar atît vă rog să nu uitati, domnilor administratori: A RESPECTA! A AMINTI! Va multumesc, cu mult, mult, mult respect! Un simplu om, Dr. Floricica M., Filosof

    RăspundețiȘtergere
  11. De la ce ati pornit in batalia asta, fratilor?Nu cred ca exista cineva care sa vrea sa deserveasca in vreun fel miscarea cenaclului.Intentia celor care se straduiesc este una constructiva clar.Nu ne poate multumi pe toti, dar sunt de apreciat...Nicoleta are pielea batucita de semne si inghite noduri cu fiecare nemultumire care ii este semnalata...Haidu?E un om deosebit si din devastarea lui interioara a pornit ideea...Maria e aproape de Haidu, in cel mai curat sens al cuvantului...Mirel, nu interpreta gresit nimic din ce poate fi interpretat gresit...Stii, fiecare dintre noi stim cine suntem si care ne este locul, dar inca o data...cenaclul asta exista datorita trecutului, prezentului si exista convingerea ca nu va muri vreodata! UMBRA

    RăspundețiȘtergere